Pemikiran diwatesi Gogtay et al 2004

Otak Remaja

Periode remaja diwiwiti udakara 10 nganti 12 taun kanthi wiwitan diwasa lan umure nganti 25 taun. Mupangatake ngerti manawa otak remaja kanthi fisiologis, anatomi lan struktural beda karo bocah utawa wong diwasa. Program kawin njeblug ing kesadharan kita nalika tekane hormon seks nalika remaja. Yaiku nalika perhatian bocah kasebut pindhah saka boneka lan mobil balap dadi prioritas nomer siji alam. Dadi, mula rasa penasaran para remaja babagan seks lan kepiye carane bisa nemu pengalaman kasebut.

Ing ngisor iki dhiskusi TED (14 min) dening ahli ilmu saraf kognitif Profesor Sarah Jayne Blakemore disebut  Cara kerja misteri otak remaja, nerangake pangembangan otak remaja sing sehat. Nanging dheweke ora ngomong babagan seks, pornografi utawa efek. Warta sing apik yaiku ndhuwur iki presentation (50 min) ora. Iku dening profesor neurosains ing National Institute of Narkoba ing AS lan nerangake carane rangsangan racun kaya alkohol utawa obatan lan pangolahan kaya game, pornografi lan gambling bisa derail otak remaja.

Iki migunani podcast (56 menit) dening Gary Wilson menehi saran khusus babagan kahanan pornografi internet ing otak remaja. Dheweke uga nerangake bedane antarane masturbasi lan pornografi.

Remaja minangka periode sinau sing dipercepat. Nalika kita miwiti kanthi cepet golek pengalaman lan katrampilan anyar sing dibutuhake kanggo diwasa nalika nyiapake ninggalake susuh. Saben otak unik, digawe lan dibentuk miturut pengalaman lan pembelajaran dhewe.

Learning akselerasi iki kedadeyan minangka otak nyawiji sistem ganjaran kanthi ngubungake wilayah limbik sing ngemot kenangan lan emosi kita luwih kuat kanggo korteks prefrontal, wilayah sing tanggung jawab kanggo kontrol kendali, kritis, penalaran lan perencanaan jangka panjang. Iki uga nyepetake hubungan antara bagian-bagian sing beda kanthi nglindhungi jalur saraf sing paling akeh dipigunakaké kanthi bahan putih lemak sing disebut myelin.

Sajrone periode integrasi lan reorganisasi iki, otak remaja uga nyuda neuron sing ora digunakake lan sambungan potensial sing ninggalake jalur sing kuat ditempa dening pengalaman lan kebiasaan berulang. Dadi, manawa para remaja nglampahi sebagian besar wekdal piyambakan ing internet, utawa nyampur karo wong enom liyane, sinau, sinau musik utawa main olahraga, jalur sing paling umum bakal digunakake kaya dalan gedhe sing super cepet nalika diwasa.

Ing awal remaja, kepinginan kanggo kesenengane ana ing puncak. Telemaking remaja ngasilake dopamin lan luwih sensitif, nyopir kanggo nguji ganjaran anyar lan njupuk risiko. Dopamin liyane uga mbiyantu nggabungake lan nguatake dalan sing anyar.

Contone, wong-wong mau duwe toleransi sing luwih akeh kanggo film sing nggereng, nyengsemake, aksi, film horor sing bakal diwenehake wong diwasa kanggo ndhelikake. Dheweke ora bisa njaluk cukup. Pengambilan resiko minangka bagéyan saka pangembangané, kayadéné nguji batasan, otoritas tantangan, ngetrapaké identitasé. Iku kabeh babagan remaja. Padha ngerti yen ngombé, ngobati obatan, nduwe jinis sing ora dilarang lan gelut bisa mbebayani, nanging ganjaran saka 'saiki' luwih kuwat tinimbang kuwatir bab akibat sing luwih anyar.

Tantangan ing kene kanggo sapa wae sing ngatasi remaja saiki yaiku otak remaja luwih rentan karo gangguan kesehatan mental kalebu kecanduan, utamane kecanduan internet. Duwe siji kecanduan bisa nyebabake telusuran kegiyatan lan zat liyane sing njaga dopamin saya mundhak. Mula kecanduan silang asring banget nikotin, alkohol, obat-obatan, kafein, pornografi internet, game lan judi kayata kabeh stres sistem lan ngasilake konsekuensi negatif jangka panjang kanggo kesehatan mental lan fisik. Sanajan kecanduan bisa mbutuhake wektu kanggo tuwuh, kondhisi seksual sing nyebabake disfungsi seksual lan kuatir sosial lan depresi umum banget ing kalangan remaja. Panggunaan pornografi sing bermasalah bebarengan karo alkohol, obat-obatan lan game kayata bisa nyebabake akeh tantangan sing nyebabake kesehatan mental, hubungan lan uga kriminalitas.

Urip Saiki - Delay Diskon

Nopo niku Amarga lobus frontal sing tumindak 'rem' tumrap tumindak beresiko durung dikembangake lan mbesuk isih adoh. Iki diarani diskon diskon - luwih seneng kepuasan langsung tinimbang ganjaran ing mbesuk, sanajan mengko luwih becik. Riset anyar sing penting nuduhake yen pornografi internet nggunakake tarif sing luwih dhuwur wektu tundha diskon. Iki kudu dadi keprihatinan nyata kanggo tuwane lan guru. Punika mbiyantu artikel ing subyek ngrembug panaliten anyar. Artikel lengkap kasedhiya kene. Singkatnya, para pangguna porno sing nyingkirake nggunakake porno sanajan mung 3 minggu dheweke luwih bisa nundha kepuasan tinimbang subyek sing durung. Sanggup nundha kepuasan minangka keterampilan utama sing ringkih amarga nggunakake porno lan bisa nyebabake asil ujian sing luwih miskin, produktivitas sing luwih murah lan lemes umum sing dialami para pangguna porno. Warta sing apik yaiku katon mbalikke wektu nalika pangguna mandheg porno. Deleng ing kene kanggo conto sing dilaporake dhewe carita pamulihan.

Nalika kita dadi wong diwasa, sanajan otak terus sinau, ora kaya mangkono kanthi cepet. Mulane apa sing kita pilih kanggo sinau ing remaja kita penting banget kanggo kesejahteraan kita ing mangsa ngarep. Jendhela kesempatan kanggo sinau jero sempit sawise periode khusus remaja.

A Brain Sehat iku Brain Terintegrasi

Otak sing sehat yaiku otak terpadu, sing bisa nimbang konsekwensi lan nggawe keputusan kanthi tujuan. Bisa nyetel gol lan entuk. Wis tahan kanggo kaku. Sampeyan bisa mbatalake kabiasaan sing ora bisa dilindhungi maneh. Adhedhasar kreatifitas lan kemampuan kanggo sinau babagan kabisan lan kabiasaan anyar. Yen kita bisa ngembangake otak terpadu sing sehat, kita tambahi lan mbangun pangarep-arep kita, kita berkembang, weruh apa sing lagi ngubengi kita lan sensitif karo kabutuhan liyane. Kita berkembang, seneng urip lan entuk potensi sing sejatine.

<< Sistem Ganjaran

Print Friendly, PDF & Email