Pemikiran diwatesi Gogtay et al 2004

Otak Remaja

Periode remaja diwiwiti udakara 10 nganti 12 taun kanthi wiwitan diwasa lan umure nganti 25 taun. Mupangatake ngerti manawa otak remaja kanthi fisiologis, anatomi lan struktural beda karo bocah utawa wong diwasa. Program kawin njeblug ing kesadharan kita nalika tekane hormon seks nalika remaja. Yaiku nalika perhatian bocah kasebut pindhah saka boneka lan mobil balap dadi prioritas nomer siji alam. Dadi, mula rasa penasaran para remaja babagan seks lan kepiye carane bisa nemu pengalaman kasebut.

Ing ngisor iki dhiskusi TED (14 min) dening ahli ilmu saraf kognitif Profesor Sarah Jayne Blakemore disebut  Cara kerja misteri otak remaja, nerangake perkembangan otak remaja sing sehat. Nanging dheweke ora ngobrol babagan jinis, nggunakake porno utawa uga menehi efek. Kabar apik kuwi sing apik banget presentation (50 min) ora. Iku dening profesor neurosains ing National Institute of Narkoba ing AS lan nerangake carane rangsangan racun kaya alkohol utawa obatan lan pangolahan kaya game, pornografi lan gambling bisa derail otak remaja.

Iki banget podcast (56 mins) dening Gary Wilson ora khusus ngurusi babagan babagan pornografi internet kahanan otak remaja. Panjenengane nerangake beda banget antarane masturbasi lan nggunakake pornografi.

Masa remaja yaiku periode pembelajaran sing cepet. Iku nalika kita kanthi cepet mulai ngupaya pengalaman lan skill anyar sing kita butuhake kanggo diwasa minangka persiapan kanggo ninggalaké sarang. Saben otak unik, digawe lan diwujudake kanthi sinau dhewe.

Learning akselerasi iki kedadeyan minangka otak nyawiji sistem ganjaran kanthi ngubungake wilayah limbik sing ngemot kenangan lan emosi kita luwih kuat kanggo korteks prefrontal, wilayah sing tanggung jawab kanggo kontrol kendali, kritis, penalaran lan perencanaan jangka panjang. Iki uga nyepetake hubungan antara bagian-bagian sing beda kanthi nglindhungi jalur saraf sing paling akeh dipigunakaké kanthi bahan putih lemak sing disebut myelin.

Sawise periode integrasi lan reorganisasi, prune otak remaja mbenerake neuron sing ora dienggo lan sambungan sing potensial ninggalaken dalan sing kuat sing dialami dening pengalaman lan kebiasaan sing diulang. Supaya adhine remaja nglampahi wektu sing paling larang ing internet, utawa nyampur karo wong liya, sinau, sinau musik utawa dolanan olahraga, dalan sing paling akeh digunakake bakal kaya dalan gedhe cepet nalika wektu dadi wong diwasa.

Ing awal remaja, kepinginan kanggo kesenengane ana ing puncak. Telemaking remaja ngasilake dopamin lan luwih sensitif, nyopir kanggo nguji ganjaran anyar lan njupuk risiko. Dopamin liyane uga mbiyantu nggabungake lan nguatake dalan sing anyar.

Contone, wong-wong mau duwe toleransi sing luwih akeh kanggo film sing nggereng, nyengsemake, aksi, film horor sing bakal diwenehake wong diwasa kanggo ndhelikake. Dheweke ora bisa njaluk cukup. Pengambilan resiko minangka bagéyan saka pangembangané, kayadéné nguji batasan, otoritas tantangan, ngetrapaké identitasé. Iku kabeh babagan remaja. Padha ngerti yen ngombé, ngobati obatan, nduwe jinis sing ora dilarang lan gelut bisa mbebayani, nanging ganjaran saka 'saiki' luwih kuwat tinimbang kuwatir bab akibat sing luwih anyar.

Tantangan ing kana kanggo sapa wae sing nemoni bocah-bocah ing jaman saiki yaiku yen otak remaja luwih rentan kanggo kelainan kesehatan mental kalebu kecanduan, utamane kecanduan internet. Duwe siji kecanduan bisa nyebabake panelusuran tumrap aktivitas lan zat liyane sing njaga dopamine dhuwur. Liwat panandhang kasebut arang banget umum-nikotin, alkohol, obat-obatan, kafein, pornografi internet, game lan gambling kayata kabeh stress sistem lan ngasilake akibat negatif jangka panjang kanggo kesehatan mental lan fisik.

Urip Saiki - Delay Diskon

Nopo niku Amarga lobus frontal sing tumindak 'rem' tumrap tumindak beresiko durung dikembangake lan mbesuk isih adoh. Iki diarani diskon diskon - luwih seneng kepuasan langsung tinimbang ganjaran ing mbesuk, sanajan mengko luwih becik. Riset anyar sing penting nuduhake yen pornografi internet nggunakake tarif sing luwih dhuwur wektu tundha diskon. Iki kudu dadi keprihatinan nyata kanggo tuwane lan guru. Punika mbiyantu artikel ing subyek ngrembug panaliten anyar. Artikel lengkap kasedhiya kene. Singkatnya, para pangguna porno sing nyingkirake nggunakake porno sanajan mung 3 minggu dheweke luwih bisa nundha kepuasan tinimbang subyek sing durung. Sanggup nundha kepuasan minangka keterampilan utama sing ringkih amarga nggunakake porno lan bisa nyebabake asil ujian sing luwih miskin, produktivitas sing luwih murah lan lemes umum sing dialami para pangguna porno. Warta sing apik yaiku katon mbalikke wektu nalika pangguna mandheg porno. Deleng ing kene kanggo conto sing dilaporake dhewe carita pamulihan.

Nalika kita dadi wong diwasa, sanajan otak terus sinau, ora kaya mangkono kanthi cepet. Mulane apa sing kita pilih kanggo sinau ing remaja kita penting banget kanggo kesejahteraan kita ing mangsa ngarep. Jendhela kesempatan kanggo sinau jero sempit sawise periode khusus remaja.

A Brain Sehat iku Brain Terintegrasi

Otak sing sehat yaiku otak terpadu, sing bisa nimbang konsekwensi lan nggawe keputusan kanthi tujuan. Bisa nyetel gol lan entuk. Wis tahan kanggo kaku. Sampeyan bisa mbatalake kabiasaan sing ora bisa dilindhungi maneh. Adhedhasar kreatifitas lan kemampuan kanggo sinau babagan kabisan lan kabiasaan anyar. Yen kita bisa ngembangake otak terpadu sing sehat, kita tambahi lan mbangun pangarep-arep kita, kita berkembang, weruh apa sing lagi ngubengi kita lan sensitif karo kabutuhan liyane. Kita berkembang, seneng urip lan entuk potensi sing sejatine.

<< Sistem Ganjaran

Print Friendly, PDF & Email