Perkembangan evolusi otak

Perkembangan evolusi otak

Nonton menit 5 iki video kanggo entuk ringkesan cepet babagan bagean lan fungsi otak.

Salah sawijining model sing paling misuwur kanggo ngerti struktur otak yaiku pangembangan evolusi model otak. Iki dikembangake dening ahli saraf Paul MacLean lan dadi pengaruhe banget ing taun 1960an. Nanging pirang-pirang taun kepungkur, sawetara elemen model iki kudu direvisi miturut panelitian neuroanatomis sing luwih anyar. Sampeyan isih migunani kanggo ngerti fungsi otak kanthi istilah umum. Model asli MacLean mbedakake telung otak sing beda-beda sing muncul sajrone evolusi:

Brain Reptilian

Iki minangka bagian paling tuwa ing otak. Iku dikembangake babagan 400 yuta taun kepungkur. Iki kalebu struktur utama sing ditemokake ing otak reptil: batang otak lan cerebellum. Iki dumunung jero ing sirah kita lan cocok ing sisih ndhuwur sumsum tulang belakang kita. Kontrol fungsi sing paling dhasar kaya denyut jantung, suhu awak, tekanan darah, napas lan keseimbangan. Iku uga mbantu koordinasi karo rong 'otak' liyane ing sirah kita. Otak reptil dipercaya nanging cenderung dadi kaku lan kompulsif.

Brambang Limbis. Uga disebut otak mamalia

Otak limbik ngurus sistem limbik awak. Iki dikembangaké watara 250 yuta taun kepungkur kanthi évolusi mamalia pisanan. Bisa ngeling-eling kenangan-tindak tanduk sing ngasilake pengalaman sing nyenengake lan ora sopan, supaya tanggung jawab kanggo apa sing disebut 'emosi' ing manungsa. Iki minangka bagian saka otak ing ngendi kita tiba lan metu saka katresnan, lan ikatan karo wong liya. Iku inti saka sistem kesenengan utawa sistem ganjaran ing manungsa. Mamalia, kalebu manungsa, kudu nurture sing enom kanggo wektu sadurunge padha siap ninggalake 'nest' lan fend kanggo awake dhewe. Iki ora kaya reptil bayi sing mung ngobong endhog lan endhog pitik.

Otak limbik yaiku kursi kepercayaan lan penghargaan nilai sing kita berkembang, asring tanpa sadar, sing nduwe pengaruh sing kuat ing prilaku kita.

Amygdala

Sistem limbik ngandhut enem bagean utama - thalamus, hypothalamus, kelenjar pituitary, amygdala, hippocampus, accumbens nukleus lan VTA. Punika ingkang dipun tindakaken.

The thalamus yaiku operator switchboard saka otak kita. Saben informasi sensori (kajaba kanggo mambu) sing kedadeyan ing badan kita bakal mlebu ing thalamus kita dhisik lan thalamus ngirim informasi menyang bagian tengen otak kita supaya bisa diproses.

The hypothalamus yaiku ukuran biji kopi nanging uga minangka struktur sing paling penting ing otak kita. Punika melu ngontrol haus; keluwen; emosi, suhu awak; rangsangan seksual, irama sirkadian (turu) lan sistem syaraf autonomik lan sistem endokrin (hormon). Kajaba iku, kontrol kelenjar hipofisis.

The pituitary asring diarani minangka 'kelenjar master', amarga ngasilake hormon sing ngontrol sawetara endokrin utawa kelenjar hormon liyane. Iki ndadekake hormon pertumbuhan, hormon pubertas, hormon stimulasi tiroid, prolaktin lan Adrenocorticotrophic Hormone (ACTH, sing ngusulake hormon stres adrenal, kortisol). Uga nyebabake hormon keseimbangan cairan sing disebut hormon anti-diuretis (ADH).

The amygdala nangani sawetara proses memori, nanging kanggo sisih paling nangani emosi dhasar kaya wedi, nesu lan iri.

The hippocampus nyangkut pangolahan memori. Iki bagian saka otak penting kanggo sinau lan memori, kanggo ngowahi memori jangka pendek kanggo memori sing luwih permanen, lan ngeling-eling hubungan spasial ing donya babagan kita.

The Nucleus Accumbens nduweni peran utama ing sirkuit ganjaran. Operasi kasebut adhedhasar pangareping loro neurotransmitter penting: dopamin sing nyedhiyakake kepinginan, lan serotonin sing efek kalebu rasa seneng lan inhibisi. Kathah studi kéwan sing nampilaké obat-obatan sacara umum ningkatake produksi dopamin ing accumbens nukleus, nalika ngurangi Serotonin. Nanging accumbens nukleus ora bisa diisolasi. Iku njaga hubungan sing cedhak karo pusat liya sing melu mekanisme kesenengan, lan khusus, kanthi wilayah tegal ventral, uga disebut VTA.
Dumunung ing otak tengah, ing bagian ndhuwur batang otak, VTA minangka salah siji bagéan paling otak ing otak. Iku neurons saka VTA sing ndadekake dopamin, kang axon banjur ngirim menyang accumbens nukleus. VTA uga dipengaruhi dening endorfin sing reseptor ditargetake dening obat-obat opiate kayata heroin lan morfin.

Korteks Neocortex / cerebral. Iki uga disebut Otak Neomammalian

Iki minangka 'otak' paling anyar kanggo berkembang. Korteks serebral dipérang dadi wilayah sing ngontrol fungsi tartamtu. Wilayah beda ngolah informasi saka pikiran kita, supaya bisa ndeleng, ngrasa, ngrungokake, lan ngrasakake. Bagian ngarep korteks, korteks frontal utawa forebrain, minangka pusat pikiran otak; Iki nduweni kemampuan kanggo mikir, ngrancang, ngatasi masalah, ngleksanani kontrol dhewe lan nggawe keputusan.

Neocortex kapisan dianggep penting ing primata lan mlebu ing otak manungsa karo rong gedhe hemispheres serebral sing muter kaya peran dominan. Hemispheres iki wis tanggung jawab kanggo pangembangan basa manungsa (c 15,000-70,000 taun kepungkur), pamikiran abstrak, imajinasi, lan eling. Neocortex punika fleksibel lan mbetahaken kabetahan ingkang tanpa wates. Neocortex yaiku apa sing diwenehake dening budaya manungsa.

Bagian paling anyar saka neocortex kanggo berkembang yaiku korteks prefrontal sing dikembangake babagan 500,000 taun kepungkur. Asring disebut otak eksekutif. Iki menehi kita mekanisme kanggo kontrol kendali, perencanaan, eling, pamikiran rasional, kesadaran, lan basa. Uga dianggep karo mangsa, pikirane strategis lan logis lan moralitas. Iku 'minder' saka otak primitif lawas lan ngidini kita kanggo nyandhet utawa sijine rem prilaku sembrono. Iki bagéyan otak sing anyar yaiku bagéyan sing isih digawé nalika isih remaja.

Brine Integrated

Iki telung bagian saka otak, Reptilian, Limbic, lan Neocortex, ora ngoperasikake siji-sijine. Padha nduwe interconnections akeh liwat sing padha pengaruhe siji liyane. Jalur syaraf saka sistem limbik menyang cortex, utamané dikembangaké kanthi apik.

Emosi banget kuat lan bisa narik kita saka tingkat subconscious. Emosi minangka sesuatu sing kelakon kanggo kita luwih akeh tinimbang apa sing arep kita tindakake. Kathah panjelasan babagan kekurangan kontrol ing emosi kita dumunung ing cara otak manungsa saling nyambungake.

Pamikiran kita wis ngalami owah-owahan kanthi cara kaya mangkene sing duwe sambungan luwih akeh saka sistem emosional menyang korteks kita (lokus kontrol sadar) tinimbang cara liyane. Ing tembung liyane, swara kabeh lalu lintas abot ing dalan utama cepet sing mlaku saka sistem limbic menyang korteks bisa ngeculake swara sing luwih cepet ing dalan rereget sing mlaku ing arah liyane.

Owah-owahan otak sing ditimbulake kanthi kecanduan nyakup materi sing werna abu-abu (sel saraf) ing korteks prefrontal ing proses sing dikenal minangka 'hypofrontality'. Iki nyuda sinyal hambatan bali menyang otak limbik, supaya meh ora bisa kanggo nindakake prilaku sing saiki dadi loro impulsif lan kompulsif.

Learning carane ngiyataken korteks prefrontal, lan kanthi kontrol diri kita, minangka skill utama lan basis sukses ing urip. Pikirane otak utawa otak sing ora seimbang karo kecanduan bisa entuk sethithik banget.

Neuroplastisitas >>

Print Friendly, PDF & Email