Kissing cherub Dergeorge Pixabay Love 2625325_1280

Neurochemicals

Elingi ciuman intim rembugan pisanan sampeyan?

Nang endi wae romantis pisanan sampeyan kedaden, kemungkinan sampeyan ngelingi kabeh babagan ... panggonan, bau, rasa, apa sing sampeyan nganggo, perasaan lambe campuran, musik muter lan rasa keintenan lan pangarep-arep kanggo masa depan. Sampeyan mbokmenawa kedadeyan nalika sampeyan isih enom. Iku nyenengake kanggo romantis babagan debut, nanging sampeyan ngerti iku cascades saka neurochemicals ing otak sing nyedhiyakake pengalaman?

Iku ora bakal njupuk saka misteri cinta kanggo ngerti iki, nanging bakal mbantu kita ngerti sebabe sawetara emosi lan pengalaman dadi kuwat lan mbentuk kenangan sing tahan.

Kesenengan Neurokimia

Dadi apa sing kedadeyan saiki? Ing tembunge pisanan saka kepinginan kita, atine kita ngalahake luwih cepet lan kita bisa 'glowed' luwih utawa wiwit perspire. Punika negara kita arousal diperlokaké karo adrenaline. Ing nunggu kepinginan lan ganjaran sing ndamel kita kanggo melu karo wong anyar, iki diinduksi dening neurokimia go-get-it dopamin. (Link video iki minangka wawancara karo para ahli sing nemokake aspirasi kepinginan lan kepinginan sing dimediasi dening dopamin.) Dopamin mbantu ngemot memori acara emosional, utamané yen kita tetep mikir utawa ngomong babagan iki. Remaja ngasilake luwih dopamin tinimbang wong diwasa utawa bocah lan luwih sensitif.

Sensasi sing nyenengake saka ciuman lan ngisinake diri bakal teka saka banjir Opioid ing pusat ganjaran sing bakal diwiwiti sawisé dopamin. Maneh, kaya dopamin, remaja ngasilake opioid luwih akeh tinimbang wong diwasa utawa bocah.

Perasaan saka Intimacy

Rasa ikatan lan kapercayan sing teka nalika kita ngidini wong dadi cedhak utawa intim saka oxytocin. Yen sampeyan seneng seneng lan isi ing pikirane wis nemokake pasangan sing bisa, bisa uga diindhuksi dening tingkat tambah Serotonin ing otak. Iki ngoperasikake nalika kita ngrasa isi utawa rasa posisi ing hierarki sosial, kayata ketemu wong sing tresna, kasempatan dadi pasangan. Sembarang sakit sirah utawa rasa bakal ilang endorphins kicked ing kanggo topeng pain.

Sampeyan bakal ngelingi acara emosional iki uga amarga, kanggo otak primitif sampeyan, iku acara ganti urip. Iku bakal nggawe dalan memori sing kuat ing otak panjenengan, ngelingake sampeyan perasaan sing nyenengake lan nyengkuyung sampeyan ngulang maneh tindak-tanduke maneh.

Apa sing kedadeyane?

Yen kekasihmu bali maneh lan pengin tanggal, atimu mesthi ora bisa ngalahake maneh karo siklus neurokimia sing apik kanggo ngeling-eling kesenengan lan pikiran sampeyan bakal bisa bebarengan.

Yen mangkono, dheweke ora kepengin weruh ing pasrawungan liyane, mesthine sampeyan bakal ngasilake kortisol, neurokimia stres uga disambung menyang depresi. Ngira-ngira tanpa cara kanthi manik bab wong utawa kahanan, apa sing sampeyan / durung utawa ora, bisa nyebabake efek serotonin tingkat rendah. Iki uga ditemokake ing kelainan obsesif kompulsif. Gesang ing frustasi gol utawa kepinginan kita bisa nyebabake gangguan kesehatan mental yen kita ora sinau mikir beda babagan kahanan kasebut.

Dawane dopamine lan serotonin ora cukup, neurotransmitter ing "kesenengan" lan "kebahagiaan" utamane, nyebabake moods kita. Elingi yen, kesenengan lan rasa seneng ora kaya mangkono. Dopamin minangka "ganjaran" neurotransmitter sing ngandhani otak kita: "Iki aran apik, aku pengin luwih." Nanging dopamine sinyal banget mimpin kanggo kecanduan. Serotonin minangka neurotransmitter "kepenuhan" sing ngandhani otak kita: "Iki ngrasa apik. Aku cukup. Aku ora pengin utawa perlu. "Nanging serotonin sing sethithik banget nyebabake depresi. Ideally, loro-lorone kudu dadi sumber optimal. Dopamin ngusul serotonin. Lan stres nemen ngeterake loro.

Sinau dadi isi lan ora nggoleki rangsangan terus-terusan minangka rangsangan gesang kunci kanggo sinau. Supaya sinau ngatur pikirane, fantasi lan emosi kita.

Buku dening Loretta Breuning disebut "Happy Habits of a Happy Brain"Lan dheweke situs nyedhiyakake introduksi sing nyenengake kanggo neurokimia sing seneng lan ora seneng.

<< Neuroplastisitas                                                                                                         Sistem Ganjaran >>

Print Friendly, PDF & Email