Sel-sel saraf sing murub bebarengan kawat

Neuroplasticity

Tembung neuroplasticitas mudhun minangka neuro kanggo "neuron", sel saraf ing otak lan sistem saraf kita. plastik kanggo "bisa diganti, gampang diowahi, bisa diowahi." Neuroplastisitas nuduhake kemampuan otak kanggo ganti nanggepi pengalaman. Otak nindakake iki kanthi ngiyatake sesambungan antarane sawetara sel saraf nalika nggawe ringkih hubungane liyane. Mangkene carane otak nyimpen memori, sinau, ora sinau lan adaptasi karo lingkungan sing owah. Rong prinsip ngatur plastisitas otak:

First, 'sel saraf sing kobong bareng-bareng' tegese rong prastawa bisa dadi sambung banget yen kedadeyan sekaligus. Contone, bocah cilik sing nutul kompor panas kanggo kaping pisanan ngaktifake kaloro sel saraf sing ngolah visual saka kompor lan sel saraf sing ngalami lara kobong. Kaloro kedadeyan sing sadurunge ora ana hubungane kasebut dadi permanen dipasang ing otak liwat cabang sel saraf. Kanggo ndeleng gambar sing stimulasi seksual kaping pisanan bakal nyebabake memori tetep ing otak bocah lan wiwit nyusun template gairah seksual.

Kapindho, 'gunakake utawa ilang' paling cocog sajrone windows pembangunan tartamtu. Mula luwih gampang sinau katrampilan utawa prilaku tartamtu ing umur tartamtu. Kita ora weruh gymnast Olimpiade wiwit umur 12 utawa musisi konser wiwit umur 25 taun. Ora beda karo bocah cilik, bocah remaja sing nonton porno ngubungake obyek eksternal karo sirkuit bawaan kanggo kasenengan seksual. Masa remaja minangka wektu kanggo sinau babagan seksualitas. Sel saraf melu surfing ing internet lan ngeklik saka adegan kanthi adegan bebarengan karo kasenengan seksual lan kesenengan. Sistem limbikipun namung nglampahi tugasipun: ndemek kompor = nyeri; situs porno surfing = kesenengan. Mungkasi kegiyatan mbantu nyuda asosiasi.

Neuron

Otak kita minangka bagean saka sistem saraf sing dawa. Iki kalebu sistem saraf pusat (CNS) lan sistem saraf periferal (PNS). CNS kalebu otak lan sumsum tulang belakang. Intine pusat kontrol sing nampa kabeh informasi sensorik ing saindenging awak supaya bisa decode kanggo ngaktifake respon- pendekatan sing relevan, mundur utawa 'kaya sampeyan'. Ing babagan tanggepan tartamtu, ngirim sinyal liwat PNS. Dadi gambar erotis, mambu, tutul, rasa utawa asosiasi tembung bakal nyebabake jalur gairah seksual saka otak menyang alat kelamin liwat sistem saraf ing sawetara detik.

Otak duwe sekitar 86 milyar sel saraf utawa neuron. Sel neuron utawa saraf nduweni awak sel sing ngemot inti kanthi bahan DNA. Penting, uga ngemot protein sing bisa ngowahi bentuk nalika adaptasi karo input informasi saka papan liya.

Neuron beda-beda saka sel liya ing awak amarga:

1. Neuron duwe bagean sel khusus dendrit lan axons. Dendrit nggawa sinyal listrik menyang awak sel lan akson njupuk informasi adoh saka awak sel.
2. Neuron saling komunikasi liwat proses elektrokimia.
3. Neuron ngemot sawetara struktur khusus (contoné, synapses) lan bahan kimia (contoné, neurotransmitters). Deleng ing ngisor iki.

Neuron yaiku sel uterus ing sistem saraf. Fungsi iku kanggo ngirim pesen saka siji bagean menyang liyane. Iku kalebu babagan 50% saka sel ing otak. Sing liyane kira-kira 50% iku sel glial. Iki minangka sel-sel non neuron sing njaga homeostasis, mbentuk myelin, lan nyedhiyakake dhukungan lan perlindungan kanggo neuron ing sistem saraf pusat lan sistem saraf perifer. Sèl glial nglakoni pangopènan kayata ngresiki sel-sel mati lan ndandani wong liya.

Neuron mbentuk apa sing kita pikir minangka 'materi abu-abu'. Nalika akson, sing bisa dawa utawa cendhak, diisolasi dening zat lemak putih (myelin), iki ngidinake sinyal kasebut luwih cepet. Lapisan iki putih utawa myelination, sing asring diarani minangka 'materi putih'. Dendrit sing nampa informasi ora entuk myelinated. Otak remaja nggabungake wilayah lan dalan otak. Iki uga nyepetake konektivitas liwat myelination.

Sinyal listrik lan kimia

Neuron kita nindakake pesen ing wangun sinyal listrik sing disebut impuls saraf utawa aksi potensial. Kanggo nggawe dorongan syaraf, neurons kita kudu cukup bungah, amarga pamikiran utawa pengalaman, kanggo ngirim gelombang sing mlayu mudhun dawa sel kanggo ngeri utawa nyandhet neurotransmiter ing titik pungkasan saka akson. Stimuli kayata cahya, gambar, swara utawa tekanan kabeh ngetokake neuron sensori kita. [/ X_text] [/ x_column] [/ x_row]

Informasi bisa mili saka siji neuron menyang neuron liya liwat sinaps utawa celah. Neurons ora sregep siji, sing synapse yaiku jurang cilik sing nyisakake neuron. Saben neuron duwe hubungan antara 1,000 lan 10,000 utawa 'synapses' karo neuron liya. Memori bakal digawé kanthi campuran neuron sing ngandhut mambu, ngarsane, swara lan tutul tembaga bebarengan.

Nalika impuls syaraf utawa potensial tumindak bisa mlaku lan tekan pungkasan akson ing terminal, mula bakal nyebabake proses liyane. Ing terminal kasebut ana vesikel (kantung) cilik sing diisi macem-macem neurokimia sing nyebabake macem-macem jinis tanggapan. Sinyal sing beda ngaktifake vesikel sing ngemot neurotransmitter sing beda. Vesikel iki pindhah menyang pojok terminal lan ngeculake isine menyang sinaps. Iki pindhah saka neuron iki ing persimpangan utawa sinaps lan nyenengake utawa nyandhang neuron sabanjure.

Yen ana penurunan salah siji gunggunge neurokimia (misal, dopamin) utawa jumlah reseptor, pesen kasebut dadi luwih angel ditularake. Wong sing duwe Penyakit Parkinson duwe kapasitas sinyal dopamin sing kurang. Tingkat neurokimia utawa reseptor sing luwih dhuwur bisa dadi jalur pesen utawa memori sing luwih kuat. Nalika pangguna porno seneng banget materi sing stimulasi emosional, dalane dadi aktif lan kuwat. Arus listrik gampang banget mudhun. Nalika wong mandheg pakulinan, butuh upaya kanggo ngindhari dalan sing paling ora tahan lan aliran gampang.

Neuromodulation yoiku physiological proses sing diwenehi neuron nggunakake siji utawa luwih bahan kimia kanggo ngatur populasi neuron sing warna-warna. Iki beda karo klasik transmisi sinapsis, ing endi siji neuron presynaptik langsung nyedhaki pasangan postsynaptic siji, transmisi informasi siji-kanggo-siji. Neuromodulator disekresi dening kelompok neuron cilik sing nyebar liwat wilayah gedhe sistem syaraf, sing ndadekake saraf liya. Neuromodulator utama ing sistem saraf pusat kalebu dopaminSerotoninacetylcholinehistamin, Lan norepinephrine / noradrenaline.

Neuromodulasi bisa dianggep minangka neurotransmitter sing ora reabsorbed dening neuron sadurunge-synaptic utawa diremehake menyang metabolit. Neuromodulator kasebut mungkasi mbuwang wektu sing signifikan ing cairan cerebrospinal (CSF), nyebabake (utawa "modulasi") kegiatan sawetara neuron liyane ing otak. Mulane, sawetara neurotransmiter uga dianggep dadi neuromodulator, kayata serotonin lan asetilkolin. (pirsani wikipedia)

<< Pengembangan Evolusi otak                           Neurokimia >>

 

Print Friendly, PDF & Email