sistem ganjaran

Sistem Ganjaran

Kanggo mangerteni apa sebabe kita disedhiyakake dening panganan sing enak, semangat sing nyenengake, kepinginan seksual, alkohol, heroin, pornografi, coklat, gambling, media sosial utawa belanja online, kita kudu ngerti babagan sistem pahala.

The sistem ganjaran minangka salah sawijining sistem sing paling penting ing otak. Prilaku kasebut nyebabake stimulus sing nyenengake kayata panganan, jinis, alkohol, lan liya-liyane. Lan nyingkirake kita saka tumindak sing nyeri (konflik, peer, lsp) sing mbutuhake luwih akeh tenaga utawa gaweyan. Ana ing kana kita ngrasakake emosi lan ngolah emosi kasebut kanggo miwiti utawa mungkasi tumindak. Iki kalebu klompok struktur otak ing inti otak. Dheweke nimbang apa ora mbaleni tumindak lan nggawe pakulinan. Ganjaran minangka stimulus sing nyebabake napsu kanggo ngowahi tumindak. Ganjaran biasane dadi penguat. Yaiku, nggawe kita mbaleni tumindak sing ngerteni (ora sadhar) sing apik kanggo kaslametan kita, sanajan ora. Kesenengan minangka ganjaran utawa stimulus sing luwih apik tinimbang rasa sakit amarga tumindak sing motivasi. Wortel luwih apik tinimbang tongkat lsp.

Ing Striatum

Ing tengah sistem pahala yaiku striatum. Wilayah otak sing ngasilake perasaan hadiah utawa kesenengan. Fungsional, striatum mengkoordinasi macem-macem aspek pamikiran sing mbantu kita njupuk keputusan. Iki kalebu perencanaan gerakan lan tumindak, motivasi, penguatan, lan pemahaman penghargaan. Ing endi otak nimbang regane stimulus ing nanodetik, ngirim sinyal 'go for it' utawa sinyal 'stay away'. Sisih otak iki bakal owah banget amarga ana prilaku kecanduan utawa penyalahgunaan obat-obatan. Kebiasaan sing wis dadi rut jero yaiku salah sawijining bentuk pembelajaran 'patologis', yaiku sinau sing ora bisa dikendhaleni.

Iki minangka dhiskusi TED cekak babagan subyek Trap Kesenengan.

Peran Dopamin

Apa peran dopamin? Dopamin minangka neurokimia sing nyebabake aktivitas ing otak. Apa sing digunakake sistem ganjaran. Wis macem-macem fungsi. Dopamin minangka neurokimia 'go-get-it' sing ndadekake kita stimulus utawa hadiah lan prilaku sing dibutuhake kanggo urip. Tuladhane yaiku panganan, jinis, ikatan, ngindhari rasa sakit lsp. Iki uga minangka sinyal sing nggawe kita pindhah. Contone, wong sing duwe Penyakit Parkinson ora cukup ngolah dopamin. Iki ditampilake minangka gerakan sithik. Spurts dopamin sing bola-bali 'nguatake' jalur saraf supaya kita pengin mbaleni prilaku. Iki minangka faktor utama kanggo sinau babagan apa wae.

Keseimbangan kasebut kanthi ati-ati banget ing otak. Teori utama babagan peran dopamin yaiku incentive-salience teori Yaiku pengin, ora seneng. Rasa seneng dhewe asale saka opioid alami ing otak sing ngasilake rasa euforia utawa dhuwur. Dopamin lan opioid bisa digunakake bebarengan. Wong sing skizofrenia cenderung duwe produksi berlebihan dopamin lan iki bisa nyebabake badai mental lan emosi ekstrem. Mikir Goldilocks. Kaseimbangan Binge babagan panganan, alkohol, obat-obatan, porno lan liya-liyane nguatake jalur kasebut lan bisa nyebabake kecanduan sawetara.

Dopamin lan Kesenengan

Jumlah dopamin sing diluncurake dening otak sadurunge prilaku iku sejajar karo potensial menehi penggalih. Yen kita nemu kesenengan karo zat utawa aktivitas, memori sing diwujudake tegese, kita ngarepake manawa bakal luwih apik maneh. Yen rangsangan nglanggar jangkah kita - luwih seneng utawa kurang nyaman - kita bakal ngasilake utawa kurang dopamin miturut wektu sabanjure kita nemoni rangsangan kasebut. Obat-obatan ngrampog sistem ganjaran lan ngasilake tingkat dopamin lan opioid sing luwih dhuwur. Sawise wektu otak bisa digunakake kanggo rangsangan, supaya perlu luwih saka dopamin boost kanggo dhuwur. Kanthi obatan, pangguna perlu luwih saka sing padha, nanging kanthi porno minangka rangsangan, otak perlu anyar, beda lan luwih gawe kaget utawa nggumunake kanggo entuk dhuwur.

Pangguna mesthi nguber memori lan pengalaman sing paling dhuwur kaping pisanan, nanging biasane kuciwa. Aku ora bisa oleh…. Pangguna uga bisa uga, sawise sawetara wektu, 'butuh' pornografi utawa alkohol utawa rokok, supaya tetep nyeri amarga disebabake gejala dopamin sing kurang lan stres. Mula siklus ketergantungan sing jahat. Ing wong sing nggunakake narkoba utawa katergantungan prilaku, 'dorongan' sing digunakake, sing disebabake dening tingkat dopamin sing fluktuasi, bisa dirasakake kaya kebutuhan kaslametan 'urip utawa pati' lan nyebabake nggawe keputusan sing ala banget kanggo mungkasi rasa lara.

Sumber Utama Dopamin

Sumber utama dopamin ing wilayah otak tengah (striatum) iki diproduksi ing area tegmental ventral (VTA). Banjur pindhah menyang inti accumbens (NAcc), pusat hadiah, kanggo nanggepi paningal / isyarat / antisipasi hadiah, ngemot pemicu siyap kanggo tumindak. Tumindak sabanjure - kegiyatan motor / gerakan, sing diaktifake kanthi sinyal sing nyenengake 'go get it', utawa sinyal sing nyandhet, kayata 'stop', bakal ditemtokake dening sinyal saka korteks prefrontal yen wis ngolah informasi. Luwih akeh dopamin ing pusat hadiah, luwih akeh stimulus kanggo pahala. Wong sing kelainan prilaku sing ora bisa dikendhaleni, utawa kecanduan, ngasilake sinyal sing kuwat banget saka korteks prefrontal kanggo ngalangi kekarepan utawa tumindak impulsif.

<< Neurokimia                                                                                                   Otak Remaja >>

Print Friendly, PDF & Email