supernormal oystercatcher stimulus

A Stimulus Supernormal

Bagian iki adhedhasar ekstrak saka buku Gary Wilson Brainmu ing Porn, Porno Internet lan Science Generation of Addiction kanthi ijin saka Panganggité.

Apa rangsangan supernormal?

Tembung, gambar, lan video sing erotis wis suwe banget - kaya ana kekarepan neurokimia saka kanca novel. Dadi apa sing nggawe porno saiki pancen unik? Ora mung babar pisan. Dopamin kanggo emosi lan rangsangan liyane uga, kabeh asring ditampilake ing porno internet:

• Kaget, kaget (Apa sing ora nggumunake porno saiki?)

• kuatir (Nggunakake porno sing ora cocog karo nilai utawa seksualitas sampeyan)

• Nggolek lan nemokake (Kepingin, anticipating)

Kasunyatane, porno internet katon mirip karo ilmuwan sing ngarani stimulus supernormal. Pirang-pirang taun kepungkur, pemenang Nobel Nikolaas Tinbergen nemokake manawa manuk, kupu-kupu, lan kewan liyane bisa ditiru dadi luwih milih endhog lan pasangan palsu. Contone, manuk wadon berjuang kanthi lungguh ing endhog plester Tinbergen sing umure luwih gedhe tinimbang urip, lan endhog pucat dhewe sing pucet mati ora dirawat. Kumbang permata lanang bakal ora nggatekake pasangan sejatine amarga upaya sia-sia kanggo nyalin botol coklat ing botol bir sing dicelup. Kanggo kumbang, botol bir sing ana ing lemah katon kaya wanita paling gedhe, paling ayu lan paling seksi sing durung nate dideleng.

Kanthi tembung liya, tinimbang respon insting sing mandheg ing 'titik manis' sing ora nggodho kewan kasebut metu saka game kawin, program alamiah iki terus nyebabake respon antusias kanggo rangsangan sintetis sing ora realistis.

Tinbergen njuluki penipuan 'rangsangan supranormal,' sanajan saiki asring diarani 'rangsangan supernormal'.

Rangsangan supernormal minangka versi stimulus normal sing gedhe banget sing kita anggep salah migunani. Apike, sanajan monyet ora mungkin milih gambar tinimbang pasangan sejatine, kethèk bakal 'mbayar' (hadiah jus forego) kanggo ndeleng gambar ngisor kethèk wanita. Mbok menawa ora nggumunake yen pornografi saiki bisa ngrusak naluri kita.

Carane porn internet rangsangan supernormal?

Nalika nggawe stimulus supernormal buatan dadi prioritas utama, amarga wis nyebabake jeblugan dopamin sing luwih gedhe ing sirkuit otak kita tinimbang mitra alami. Kanggo umume pangguna, majalah porno biyen ora bisa saingan karo mitra nyata. Centrefold Playboy ora nggawe duplikat isyarat liyane, para pangguna porno sadurunge wis sinau nggandhengake karo calon mitra nyata utawa nyata: kontak mata, tutul, aroma, sensasi main lan nari, foreplay, jinis lan liya-liyane.

Nanging, porno internet saiki wis stimulasi supernormal. Pisanan, nawakake hotties novel tanpa wates sing kasedhiya kanthi klik. Riset negesake manawa antisipasi hadiah lan anyar bisa nambah siji liyane kanggo nambah semangat lan nggulung sirkuit otak.
Kapindho, porno internet nawakake susu sing ora ana artine sing ditambahake kanthi ora ana artine lan Viagra penises apik banget, exaggerated grunts kepinginan, tumpukan-nyetir thrusts, pindho utawa telung penetrasi, gang-bangs lan liyane ora nyata wigati.

Katelu, kanggo umume wong, gambar statis ora bisa dibandhingake karo video hi-definisi 3-menit wong saiki sing nindakake seks sing kuat. Sampeyan mung duwe imajinasi dhewe kanthi mung kelinci telanjang. Sampeyan mesthi ngerti apa sing bakal kelakon mbesuk, sing ora akeh kedadeyan sadurunge bocah internet umur 13 taun. Bentenipun, kanthi streaming video 'Aku ora percaya apa sing dakdeleng' tanpa wates, pangarep-arep sampeyan bakal terus dilanggar (sing dianggep otak luwih stimulasi). Elinga uga, manawa manungsa ngalami evolusi kanggo sinau kanthi nonton wong liya sing nindakake perkara, mula video luwih akeh piwulang 'kepiye' tinimbang sing isih ana.

Kanthi keanehan fiksi ilmiah sing bakal nggawe Tinbergen ujar, 'Aku wis ngandhani sampeyan', para pengguna porno saiki asring nganggep erotika internet luwih stimulasi tinimbang mitra sejati. Pangguna bisa uga ora pengin nglampahi pirang-pirang jam ing ngarepe komputer sing ndeleng porno lan ngeklik gambar anyar kanthi kompulsif. Dheweke luwih seneng nglampahi wektu srawung karo kanca lan ketemu calon mitra ing proses kasebut.

Nanging kasunyatane perjuangan kanggo saingan ing level respon otak, utamane nalika ana keseimbangan ketidakpastian lan pembalikan interaksi sosial. Minangka Gereja Nuh nulis ing memoar kasebut Wack: Ketagihan kanggo Porno Internet, 'dudu aku ora pengin seks nyata, nanging luwih angel digayuh lan luwih mbingungake tinimbang pornografi.' Lan iki nemokake gema ing pirang-pirang akun wong pisanan:

"Aku ngliwati wektu dadi siji, macet ing kutha cilik ing ngendi ana sawetara kesempatan pacaran, lan aku wiwit seneng masturbasi karo porno. Aku kaget amarga cepet-cepet anggone ngisep. Aku wiwit ngilangi situs porno surfing. Nanging aku durung ngerti apa sing kedadeyan karo aku nganti aku lagi turu karo wong wadon lan dheweke kepengin nyoba kanggo ngeling-eling gambar porno sing menarik supaya bisa hard. Aku ora mbayangno yen bisa kelakon karo aku. Begjanipun, aku duwe pondasi dawa seks sehat sadurunge porno lan aku ngerti apa iki arep. Sawise aku mandheg, aku wiwit nyedhak maneh, lan asring. Lan sakcepete aku ketemu bojoku. "

Carane Industri Porno ngeksploitasi Supernormal Stimuli

Dina iki, ora ana enteke stimulasi supernormal. Industri porno wis nawakake porno 3-D lan robot lan dolanan jinis sing disinkronake karo porno utawa pangguna komputer liyane kanggo nggawe simulasi tumindak fisik. Nanging bebaya ngaso nalika ana:

• nyedhiyakake minangka utamané 'berharga', yaiku, versi sing dibesarkan saka leluhur kita (lan kita) ngalami évolusi kanggo nemokake panganan kaloroné, gairah seksual sing ora bisa ditemtokaké,
• kasedhiya kanthi tandhokan tanpa wates (ora ditemokake ing alam),
• rawuh ing akeh variétas (akeh banget anyar),
• lan kita kakehan ngarang.

Murah lan akeh barang jajan cocog karo model iki lan diakoni sacara universal minangka rangsangan supernormal. Sampeyan bisa ngiridake ngombe ireng 32-ons lan tas saka potongan asin tanpa akeh pikirane, nanging mung nyoba ngonsumsi kalori sing cocog karo daging rwaning sing garing lan digodhog!

Kajaba iku, pamirso rutin nglampahi pirang-pirang jam kanggo browsing galeri video porno kanggo ngupayakake video sing bener kanggo dirampungake, supaya dopamin saya suwe saya suwe. Nanging coba mbayangake pamburu sing rutin mbuwang sawetara jam sing padha kanggo nyemprotake gambar tongkat sing padha ing tembok guwa. Ora kelakon.

Porno nggawe risiko unik ngluwihi stimulasi supernormal. Pisanan, gampang diakses, kasedhiya 24/7, gratis lan pribadi. Kapindho, umume pangguna wiwit nonton porno nalika pubertas, nalika otak wis plastisitas lan paling rentan tumrap kecanduan lan rewiring. Pungkasan, ana watesan panggunaan panganan: kapasitas weteng lan rasa ora normal sing diwiwiti nalika ora bisa ngadhepi prekara liyane.

Ing kontras, ora ana watesan fisik babagan konsumsi porno internet, kajaba kabutuhan turu lan kamar mandi. Siji pangguna bisa nggedhekake (masturbate tanpa climaxing) kanggo porno jam tanpa micu raos satiation, utawa kebencian.

Binge babagan pornografi kaya janji kesenengan, nanging elinga yen pesen dopamin dudu 'kepuasan'. Iki, 'terus, kepuasan wis cedhak':

"Aku bakal nyedhaki orgasme banjur mandheg, tetep nonton porno, lan tetep ing tingkat medium, tansah edging. Aku luwih prihatin karo nonton porno saka njupuk orgasme. Porn aku wis dikunci fokus nganti pungkasane aku mung kesel lan orgasmed metu saka nyerah.

<< Kaku                                                                                                                                           Kecanduan >>

Print Friendly, PDF & Email