masalah porno Wong diwasa mung

kecanduan

Panggunaan kompulsif sanajan konsekuensi negatif minangka ciri kecanduan. Iki tegese sanajan kecanduan nyebabake nyuda pegawean, hubungan sing rusak, kekacoan finansial, rumangsa depresi lan ora bisa ngontrol, kita isih luwih prioritas tumindak utawa zat ketagihan tinimbang perkara liya ing urip kita.

Definisi singkat kecanduan klasik sing diterbitake dening American Society of Addiction Medicine yaiku:

Ketergantungan minangka ganjaran utama utamane, ganjaran otak, motivasi, memori lan sirkuit sing gegandhengan. Dysfunction ing sirkuit iki ndadekake karakteristik biologis, psikologis, sosial lan rohani karakteristik. Iki ditrapake ing individu patologis nggayuh ganjaran lan / utawa relief kanthi nggunakake zat lan tindak tanduk liyane.

Ketagihan ditondoi kanthi ora kuwat kanggo terus-terusan abstain, cacat ing kontrol perilaku, keinginan, pengaruhe ngilangi masalah sing signifikan karo tingkah laku lan hubungan antar pribadi, lan respon emosional dysfunctional. Kaya liyane penyakit kronis, addictions asring ndherek siklus relapse lan remisi. Tanpa pengobatan utawa keterlibatan ing kegiatan pemulihan, kecanduan sing progresif lan bisa nyebabake cacat utawa pati prematur.

Masyarakat Society of Addiction Medicine uga ngasilake Long Definition. Iki nyatakake kecanduan kanthi rinci lan bisa ditemokake kene. Dhéfinisi iki pungkasan diubah ing 2011.

Kecanduan minangka asil saka proses pangowahan sistem ganjaran otak. Sistem ganjaran ing otak berkembang supaya kita bisa urip kanthi nggawe hadiah utawa kesenengan, nyingkiri rasa sakit, lan kabeh kanthi tenaga utawa tenaga sing paling ora bisa. Kita seneng anyar, luwih-luwih yen bisa ngrasakake kesenengan utawa nyingkiri rasa sakit kanthi gaweyan sing sithik. Panganan, banyu, ikatan lan jinis minangka hadiah dhasar sing kudu kita goleki supaya bisa urip. Fokus kanggo dheweke dikembangake nalika kebutuhan kasebut kurang, mula kita bakal nemu kesenengan nalika nemokake. Prilaku kaslametan kasebut kabeh didhukung dening dopamin neurokimia, sing uga nguatake jalur saraf sing mbantu kita sinau lan mbaleni prilaku kasebut. Nalika dopamin kurang, kita bakal njaluk pituduh supaya bisa golek. Nalika kepinginan kanggo golek hadiah yaiku saka dopamin, rasa seneng utawa euphoria amarga entuk hadiah yaiku saka efek neurokimia opioid alami ing otak.

Saiki ing jagad sing akeh, kita dikepung karo versi ganjaran alam 'supernormal' kayata panganan sampah sing diproses, kalori, lan pornografi internet. Iki narik kawigaten otak babagan kabaruan lan kepengin seneng tanpa usaha. Nalika ngonsumsi luwih akeh, ambang sensasi kita mundhak lan ngalami toleransi utawa kurang stimulasi saka tingkat konsumsi sadurunge. Iki bakal nyebabake kebutuhan intensitas sing luwih gedhe supaya bisa ngrasakake kepenak, sanajan sawetara. Kepinginan diganti dadi syarat. Kanthi tembung liyane, kita wiwit 'mbutuhake' tumindak kasebut tinimbang sing 'disenengi' amarga ora sadhar, pangowahan otak sing gegandhengan karo kecanduan ngontrol prilaku lan kita bakal bebas milih.

Ganjaran liyane sing diproses banget, kurang 'alami' kayata gula murni, alkohol, nikotin, kokain, heroin uga nggunakake sistem reward. Dheweke ngrampok jalur dopamin sing ditrapake kanggo ganjaran alami. Gumantung saka dosis, hadiah kasebut bisa ngasilake rasa seneng utawa euforia sing luwih kuat tinimbang sing dialami karo ganjaran alami. Overstimulasi iki bisa ngilangi sistem ganjaran kita kanthi ora seimbang. Otak bakal tetep ngemot zat utawa prilaku sing bisa ngatasi stres. Otak kita durung ngalami evolusi kanggo ngatasi beban sing saya tambah ing sistem sensorik.

Papat utek owah-owahan utek kelakon ing proses kecanduan.

Kaping pisanan kita dadi 'desensitised' kanggo kesenengan biasa. Kita rumangsa ora nyenengake babagan kesenengan saben dinane sing nggawe kita seneng.

Bahan utawa tumindak sing gawe ketagihan bisa digunakake kanthi pangowahan utama kaloro, 'sensitisasi'. Iki tegese tinimbang ngrasakake kesenengan saka macem-macem sumber, kita dadi luwih fokus marang obyek sing dikarepake utawa apa wae sing ngelingake kita. Kita yakin manawa bisa ngrasakake kepuasan lan rasa seneng. Kita nggawe toleransi, mula kita digunakake kanggo stimulasi level sing luwih dhuwur sing ngilangi rasa ora nyaman sacara mundur saka iku.

Pangowahan kaping telu yaiku 'hypofrontality' utawa gangguan lan nyuda fungsi lobus frontal sing mbantu nyandhet prilaku lan ngidini kita ngasihi wong liya. Lobus frontal yaiku rem sing nyepetake prilaku sing kudu dikontrol. Minangka bagean saka otak, kita bisa nyelehake sepatu menyang wong liya kanggo ngrasakake sudut pandang. Iki mbantu kita kerja sama lan ikatan karo wong liya.

Perubahan kaping papat yaiku nggawe sistem stres sing disregulasi. Iki ndadekake kita dadi hipersensitif kanggo kaku lan gampang diganggu, ngarah marang prilaku impulsif lan kompulsif. Iku kebalikane ketahanan lan kekuatan mental.

Asil ketagihan yaiku nggunakake bahan-bahan (alkohol, nikotin, heroin, kokain, skunk dll) utawa tumindak liyane (judi, pornografi internet, dolanan, blanja, mangan panganan sampah) sing nyebabake owah-owahan struktur otak lan fungsi. . Otak saben wong beda, sawetara wong butuh stimulasi luwih akeh tinimbang liyane kanggo ngalami kesenengan utawa kecanduan. Fokus terus-terusan lan pengulangan zat utawa prilaku tartamtu menehi sinyal ing otak manawa kegiyatan iki dadi penting banget kanggo urip, sanajan ora. Otak ngatur maneh supaya bahan utawa prilaku kasebut dadi prioritas utama lan ngremehake kabeh perkara liya ing pangguna. Iki nyuda pandangane wong lan nyuda kualitas urip. Bisa dideleng minangka wujud 'over learning' nalika otak macet ing loop umpan balik tumindak sing bola-bali. Kita nanggapi kanthi otomatis, tanpa gaweyan sing sadar, ing lingkungan kita. Pramila kita butuh lobus frontal sing sehat kanggo mbantu kita mikir kanthi sadar babagan keputusan lan nanggapi kanthi cara promosi minat jangka panjang lan ora mung dorongan jangka pendek.

Ing kasus kecanduan pornografi internet, mung katon laptop, tablet utawa smartphone bisik-bisik sinyal kanggo pangguna yen kesenengane 'wis cedhak'. Antisipasi hadiah utawa rasa lega saka rasa sakit nyebabake tumindak kasebut. Escalasi menyang situs sing sadurunge ditemokake wong "njijiki utawa ora cocog karo rasa seksual" umume lan dialami dening setengah pangguna. Kecanduan sing diunekake kanthi klinis ora perlu kanggo nyebabake owah-owahan otak sing ngasilake efek mental lan fisik sing bermasalah kayata kabut otak, depresi, isolasi sosial, escalasi, kuatir sosial, kangelan ereksi, ora nggatekake kerja lan kurang karep. kanggo wong liya.

Mesthi ngejahi aktivitas dopamin-prodhuksi bisa dadi kompulsif kanthi ngganti apa otak kita minangka penting utawa penting kanggo kaslametané. Owah-owahan utamane iki mengaruhi keputusan lan prilaku kita. Kabar goreng sing ngembangake siji kecanduan bisa gampang nyebabake kecanduan narkotika utawa tindak tanduk liyane. Iki kedadeyan nalika otak nyoba ngetokake gejala mundur kanthi nggoleki kesenengan, utawa nyebabake dopamin lan opioid, saka papan liya. Adolescents iku sing paling rawan kecanduan.

Kabar apik yaiku amarga otak iku plastik, kita bisa sinau kanggo ngendhegake tindak tanduk sing mbebayani kanthi miwiti maneh lan ninggalake kabiasaan lawas. Iki ngurangi dalanan otak lawas lan mbantu mbentuk dalan anyar. Iku ora gampang kanggo nindakake nanging kanthi dhukungan, bisa rampung. Ewu pria lan wanita wis pulih saka kecanduan lan nikmati kamardikan lan nyawijikake urip anyar.

<< Rangsangan Supernormal                                                                      Kecanduan Prilaku >>

Print Friendly, PDF & Email