keseimbangan lan ora seimbang

Imbang & Ketimbang

Awak ngupaya imbangan kanggo njaga tingkat energi lan njaga kabeh sistem operasi. Ing sajroning siji sistem, proses kasebut disebut homeostasis. Contone wong diwasa butuh turu 6-8 jam sewengi lan remaja butuh luwih akeh. Dheweke butuh turu kanggo mbantu otak lan awak mulihake awake dhewe, ndandani apa wae, nggabungake kenangan lan ngobati. Awak njaga tingkat gula getih, tekanan getih lan banyu ing level konstan ing kisaran sempit. Nalika sawetara sistem komunikasi lan ngatur kanggo njaga keseimbangan lan adaptasi amarga kahanane ganti, proses kasebut diarani allostasis. Iku sistem imbangan sing luwih dinamis, ngatur sawetara sistem bebarengan.

Prinsip Goldilock
Apa sing kedadeyan karo banget, sethithik utawa mung tingkat dopamin sing bener.

Kita bisa nikmati 'hadiah' pangan utawa jinis. Nalika kita wis cukup kanggo nemokake kabutuhan awak, otak kita ngirim sinyal satiation nyeritakake supaya kita bisa mandheg. Banjur kita bisa nerusake aktivitas liyane sing perlu kanggo urip saben dinten. Yen kita nglirwakake sinyal kasebut lan tetep, kita bisa nglewati awak supaya ora kakehan. Umpamane, nalika kita tetep 'bingeing' ing inti utawa prilaku, mekanisme satiation bisa ditahan sementara. Satiation ditindhes. Ing tembung liyane, otak kita bisa miwiti interpretasi bingeing minangka 'kaslametan' perlu. Sampeyan banjur bisa ngidini kita terus kanggo nyenengi awak kanggo sementara. Mbayangno beruang sadurunge hibernasi kanggo mangsa nalika bisa ngulu salmon 20 kanthi tanpa gerah. Utawa ngelingi musim kawin nalika musim semi nalika kewan-kewan bakal nggoleki sebutan minangka akeh kanca.

Musim pamitan ora bakal rampung

Internet pornografi katon ing otak kaya musim kawin, nanging musim kawin ora tau rampung. Elinga otak primitif kita ngalami évolusi ing wektu kekurangan. Otak primitif ndeleng porno internet minangka 'nyenengake'. Iku kesempatan pembuahan sing gedhé, gratis, sing ndadèkaké kita bisa entuk nalika wis apik. Kanthi konon bingeing, otak nudhuhake bonanza sing durung tau ditampa sadurunge minangka kabutuhan urip. Cepet cepet bakal ngupaya adaptasi kanthi ngoper mekanisme satiasi otak.

Perusahaan Internet nggunakake riset ilmiah paling apik sing kasedhiya kanggo nggawe produk kabiasaan sing tetep nonton. Ndeleng iki TED wicara dening Nir Eyal.

Kita manungsa waé yaiku modhèl bisnis internet miturut Sir Tim Berners Lee, bapak saka situs web jagad. Nilai kanggo iklan kaya emas. Ora ana barang kaya game utawa video gratis ing internet. Saben-saben kita ngeklik 'kaya' ing media sosial utawa nonton video anyar, atusan perusahaan ngempalaken data kasebut lan mbangun profil kita. Luwih kita dadi ketagihan ing internet, luwih akeh dhuwit pengiklan saka kita. Kecanduan kasebut tegese kita ora duwe daya lan daya otak sing kasedhiya kanggo sinau, nggawe dhuwit utawa mbangun karir.

Efek Mental >>

Print Friendly, PDF & Email