kecanduan tingkah laku

Kelakuan kecanduan

Panliten pungkasan nuduhake yen tumindak lan ora mung bahan kimia bisa gawe ketagihan. Iki bisa nyebabake pangowahan karakteristik sing padha karo sistem ganjaran otak sing diasilake kokain utawa alkohol utawa nikotin. (Deleng ing ngisor iki). Prilaku kasebut kalebu judi, game internet, lan media sosial kaya Facebook lan bisa uga app kencan kaya Tinder utawa Grindr.

Punika a kertas dening ahli ilmu saraf terkemuka ing donya sing nerangake kenapa pornografi internet uga dianggep kelainan kecanduan. Ditulis karo pirang-pirang peneliti ing bidang prilaku seksual sing bermasalah. Pitakon apa diagnosis CSBD anyar kalebu ing kategori "Kelainan Kontrol Impulse", sing saiki dununge. Penulis ngandhakake manawa dhukungan sing wis ana mestekake kanggo CSB minangka 'kelainan adiktif.'

Iki minangka animasi zippy sing cekak kanggo bocah kecanduan porno. Iki minangka animasi maneh sing tenan nerangake dhasar.

Akeh kelainan kasebut yaiku versi 'supernormal' kanggo ganjaran alami utawa penguat alami panganan, ikatan, lan jinis. Panganan sampah kanthi uyah, gula lan lemak, minangka panganan 'supernormal' kanthi jumlah kalori sing akeh, amarga otak saya ngalami kekurangan; media sosial kaya versi iketan sing akeh banget, atusan 'kanca' kanthi klik; lan porno internet kanthi pawai 'babes panas' sing ora suwe yaiku versi seks sing supernormal.

Kanthi obat-obatan, pangguna butuh dosis sing luwih dhuwur kanggo 'kenek' sing padha. Kanthi internet, suwe-suwe pangguna butuh luwih anyar utawa luwih intensitas kanggo ngrasakake efek sing padha. Industri porno mung seneng nyedhiyakake iki.

Nalika level dopamin mundhak nalika ngenteni 'hadiah,' mula bakal mudhun maneh sawise pahala ditampa. Pangguna kudu terus ngeklik materi novel kanggo menehi hadiah. Yen kita terus meksa otak nggawe pasokan konstan, sistem kasebut negesake lan mateni produksi minangka langkah proteksi. Yen kita terus ngombe, otak mutusake iki minangka darurat kanggo tujuan kaslametan lan ngganggu satisasine ('wis cukup'). Sabanjure, tingkat dopamin sing dhuwur nyebabake pemicu protein sing diarani Delta Fos B. Iki kalebu ing sistem reward kita sing ngrusak otak kanggo mbantu fokus, ngelingi lan mbaleni hadiah penting iki.

dopamin

Papat ciri saiki digandhengake karo pangowahan fisik fungsi otak minangka asil saka proses kecanduan. Iki yaiku:

• De-sensitisasi
• Sensitisasi
• Mekanisme kontrol impuls - Hypofrontality
• Sirkuit stres sing ora berfungsi

'Desensitisation' minangka respon sing ora nglegakake kanggo kesenengan, utamane kanggo ganjaran alami, kayata panganan utawa ikatan karo wong liya. Biasane pangeling-eling panganggo porno pangowahan otak sing gegandhengan karo kecanduan. Dheweke rasane nandhang sungkowo, bosen, warata lan ora tenang. Sinyal dopamin sing suda lan pangowahan liyane ndadekake pangguna sing abot ora sensitif saben dina nyenengake lan 'luwe' kanggo kegiyatan lan zat ningkatake dopamin. Dheweke butuh stimulasi luwih gedhe lan luwih gedhe kanggo entuk swara. Dheweke bisa uga luwih akeh wektu online, ndawakake sesi liwat ujung, nonton nalika ora masturbasi, utawa nggoleki video sing sampurna kanggo diakhiri. Nanging desensitis bisa arupa escalasi menyang genre anyar, kadang kala luwih angel, asing, lan malah ngganggu. Elingi: kejut, kaget lan kuatir ngasilake jackamine adrenalin nganti dopamin lan nambah gairah seksual.

Bedanipun, siji-sijine sing narik kawigaten lan nambah semangat yaiku obyek sing dikarepake, prilaku utawa bahan pilihan. Iki amarga kita wis dadi 'sensitivitas' banget. Sensitisasi nyebabake ngidam kuat utawa memori super memori sing ora sadhar, 'memori euphoric', nalika diaktifake. Tautan-isyarat memori yaiku otak sing proses 'kabel bareng, ngobong bareng' ing tumindak. Memori Pavlovia sing kondhisi iki nggawe kecanduan kasebut luwih apik tinimbang kegiyatan liyane ing urip pecandu kasebut.

Sambungan syaraf sing diganjar nyebabake sistem hadiah kanggo nanggepi isyarat utawa pikiran sing gegandhengan karo kecanduan. Para pecandu kokain bisa uga ndeleng gula lan mikirake kokain. Alkohol krungu kedhep gelas utawa mambu bir nalika ngliwati pub lan langsung pengin mlebu.

Kanggo pecandu porno internet, isyarat kayata nguripake komputer, ndeleng pop munggah, utawa ing omah dhewe, nyebabake hawa nafsu sing kuat. Apa ana wong lanang sing ujug-ujug akeh banget (libido sejati) nalika garwane, ibune utawa kanca sakelas blanja? Ora mungkin. Nanging bisa uga dheweke rumangsa yen lagi autopilot, utawa wong liya ngontrol otak. Sawetara nggambarake tanggapan porno sensitif minangka 'ngetik trowongan sing mung duwe siji uwal: porno'. Mungkin dheweke rumangsa kesusu, deg-degan cepet, malah geter, lan kabeh sing bisa dipikirake yaiku mlebu situs web porno sing disenengi. Iki minangka conto jalur kecanduan sensitivitas sing ngaktifake sistem ganjaran, kanthi njerit, "saiki!" Malah risiko nindakake pelanggaran seksual ora bakal mandheg.

Hypofrontality, utawa nyuda aktivitas otak ing wilayah prefrontal, nyebabake kekarepan utawa ngontrol awake dhewe, nalika ana idaman sadhar sing kuwat. Iki kedadeyan amarga nyusut bahan abu-abu lan bahan putih, ing wilayah pra-ngarep. Iki minangka bagean saka otak sing mbantu kita milih rem sing ora cocog kanggo kesehatan jangka panjang. Nulungi kita ngomong 'ora' kanggo awake dhewe nalika ngrasakake godaan. Amarga wilayah iki kurang, kita duwe kemampuan sing ringkih kanggo meruhi konsekuensi. Bisa dirasa kaya perang tarik. Jalur sing peka njerit 'Ya!' nalika otak sing luwih dhuwur ujar 'Ora! Ora maneh! ' Kanthi bagean kontrol eksekutif otak ing kondhisi sing ringkih, jalur kecanduan biasane menang.

Para remaja rentan ngalami kecanduan. Ora mung duwe luwih akeh dopamin sing nyopir supaya bisa njupuk resiko (pedal akselerator depresi lengkap), nanging cuping frontal durung dikembangake kanthi lengkap, (rem ora bisa digunakake kanthi apik).

Sirkuit stres sing ora berfungsi. Iki malah nyebabake stres cilik nyebabake idaman lan kambuh amarga bisa ngaktifake jalur sensitif sing kuat.

Fenomena kasebut minangka inti saka kabeh kecanduan. Siji pecandu porno sing pulih nyimpulake: 'Aku ora bakal entuk cukup saka apa sing ora gawe marem lan ora nate gawe marem'.

Mundur. Akeh wong sing percaya yen kecanduan mesthi nyebabake toleransi (kebutuhan kanggo stimulasi luwih akeh supaya bisa efek sing padha, disebabake desensitisasi) lan gejala penundaan kasar. Nyatane, uga ora ana prasyarat kanggo kecanduan - sanajan pangguna porno saiki asring nglaporake kalorone. Apa sing dituduhake kabeh tes penilaian kecanduan, 'terus digunakake senadyan negatif akibat'. Iki minangka bukti kecanduan sing paling dipercaya.

Yen sampeyan pengin informasi luwih lengkap babagan riset babagan toleransi lan eskalasi, klik kene (situs eksternal, mbukak ing jendela anyar).

<< Ketagihan                                                                                                                                     Pamulihan >>

Print Friendly, PDF & Email