kaku

Stress

Kanggo ringkesan stres kanthi cepet, delengen iki video.

Stres akut minangka sinyal peringatan alami kanggo awak sing mbantu kita nanggapi ancaman jangka pendek utawa perubahan lingkungan kita. Iki minangka mekanisme kaslametan utama. Minangka tanggepan fisiologis, iki nguatake energi kanggo nunggu tumindak, kayata mabur utawa gelut. Bisa dipérang dadi patang tanggepan: wedi (gairah), mabur (nyingkiri cilaka sing dirasakake asring minangka reaksi sing disenengi kanggo gelut); gelut (ngadhepi cilaka) lan beku (main mati lan ngarepake bear / ancaman bisa urip). Tahap kasebut bisa uga ditrapake kanggo stres saben dina.

Nalika sehat, kita duwe tenaga kanggo ngatasi stres jangka pendek utawa akut, kayata, mlayu golek bis. Detak jantung saya mundhak, kadar gula getih saya beda, kringet kita mundhak kanggo mbantu adhem awak nalika mlaku. Reaksi kasebut kabeh dipicu dening hormon stres, adrenaline lan kortisol. Nalika pisanan digugah, ujar kanthi ndeleng bis sadurunge tekan halte bis, kita ngasilake adrenalin lan noradrenalin (istilah Amerika epinefrin lan norepinefrin) sawetara menit kanggo mbantu mobilisasi supaya bisa tekan waktune. Yen stres wis rampung (wah! Awake dhewe wis rampung) awak cepet pulih, keseimbangane pulih.

Yen stres terus, umpamane, kita ora kejawab bis lan mbebayani telat ing rapat utawa tanggal sing penting, mula kortisol neurokimia tetep njaga level energi nganti cukup suwe kanggo ngatasi stres sing terus. Cortisol mobilisasi energi saka cadangan sing disimpen ing ati lan otot kanggo mbantu kita 'nglawan' utawa 'mlayu'. Masalahe yaiku supaya bisa terus nyedhot sistem sawise stres wis kliwat.

Cortisol terus mbanjiri sistem kita yen ngalami stres stres sajrone urip. Dina iki stres cenderung psikologis, kuwatir babagan posisi sosial, perselisihan kulawarga, sukses ekonomi utawa kesepian, tinimbang ancaman fisik kayata suku sing perang utawa macan nganggo untu. Awak kita nanggepi ancaman psikologis kanthi cara sing padha karo awak leluhur kuno kanggo ancaman fisik kasebut.

Minangka wong sing wis biasa / ora kepekaan karo level gambar sing nggegirisi tartamtu ing situs porno, dheweke butuh gambar sing luwih semangat, luwih gawe kaget supaya bisa dhuwur. Rasa kuatir nambah gairah seksual sing kalebu akeh dhopamin. Kortisol tingkat dhuwur ing sistem minangka tandha biologis ora mung kanggo stres, nanging uga depresi.

Stress Nemen

Stres bisa nglumpukake ing ngisor kesadaran kita. Dumadakan kita bisa ngrasakake urip lan rumangsa ora bisa ngatasi. Kita ora tahan karo konflik utawa masalah. Otak sing stres gumantung karo pakulinan. Mikir kreatif angel banget. Kakehan stres, suwe banget, dadi stres kronis. Iki nalika awak ora bisa mulihake maneh kaya stres akut. Sing nggawe kita ringkes, kompromi sistem kekebalan awak, nggawe kita luwih rentan kacilakan lan nggawe kita depresi, cemas lan ora bisa ngontrol. Yaiku nalika kita luwih rentan ngombe stimulan, obat-obatan utawa alkohol liyane, uga stimulasi internet sing luwih ekstrim kanggo nggawe kita luwih enak lan ngindhari rasa lara.

Panggunaan pornografi internet sing kronis nyebabake stres gedhe ing energi awak lan nyebabake kabeh masalah fisik lan mental. HPA Aysis Dysregulation in Men With Hypersexual Disorder (2015) - Sinau karo 67 pecandu jinis lanang lan 39 kontrol sing cocog karo umur. Sumbu Hypothalamus-Pituitary-Adrenal (HPA) minangka pemain utama ing reaksi stres. Kecanduan ngowahi sirkuit kaku ing otak anjog menyang sumbu HPA sing ora berfungsi. Iki nyinaoni babagan pecandu seks (hypersexuals) nemokake owah-owahan stres owahan sing nyakup temuan karo kecanduan bahan.

Kepiye cara ngatur stres sajrone pirang-pirang taun iku kunci kanggo kesejahteraan lan hubungan kita. Kaya sing wis dideleng saka Sinau Grant, kecanduan, depresi lan neurosis minangka alangan paling gedhe kanggo hubungan sing sehat lan bahagia.
[/ x_text] [/ x_column] [/ x_row]

Tekanan ngowahi fokus perhatian awak lan pasokan energi saka area inti kayata otak, sistem pencernaan lan organ reproduksi kanggo menehi energi menyang wilayah sing mbutuhake energi kanthi cepet supaya kita uwal saka bebaya sing dirasakake. Pramila suwe-suwe, kajaba kita ngatasi stres kanthi bener, lan stres ora bisa diendhani, kita ngalami kahanan pencernaan kaya sindrom usus sing gampang nesu, utawa memori sing kurang lan ora bisa konsentrasi suwe. Kita lemes sistem kekebalan awak, kita bakal kena infeksi kanthi luwih gampang lan luwih suwe bisa mari. Tekanan umure kulit lan awak.

Ing stres kronis, adrenalin nggawe bekas lara ing pembuluh getih kita sing bisa nyebabake serangan jantung utawa stroke, lan kortisol ngrusak sel-sel hipokampus, nyebabake kemampuan sinau lan ngelingi.

Secara individu, jenis stres sing paling ala yaiku rumangsa yen kita ora bisa ngontrol masalah, lan ora duwe daya.

Cekakipun, stres nyandhet kita.

<< Efek Fisik                                                                                     Stimulus Supernormal >>

Print Friendly, PDF & Email