memory

Memori & Sinau

"Tujuan memori ora supaya kita ngeling-eling jaman biyen, nanging supaya kita ngarepake masa depan. Memori minangka alat kanggo prediksi. ”

- Alain Berthoz

Kene loro Dhiskusi TED sing migunani babagan daya pembelajaran.

Sing kapisan yaiku dening profesor Stanford Carol Dweck ing kekuwatan pracaya manawa kita bisa nambah. Piyambakipun minangka "upaya lan kesukaran" nyariosaken maknanipun neuron kita ngupados sambungan enggal minangka kita sinau lan ningkataken. Iki banjur digabung karo kemah kanggo ngewangi bangunan materi / neuron ing korteks prefrontal.

Kapindho kanthi Angela Lee Duckworth lan nganggep peran "grit" ing nggawe sukses.

Pavlovian Conditioning

Sinau minangka pangowahan prilaku sing diasilake saka pengalaman. Iki mbantu kita adaptasi karo lingkungan kita. Pendinginan klasik minangka salah sawijining jinis pamulangan sing sok diarani "kahanan Pavlovian". Pasangan bola lonceng bola-bali karo panganan nyebabake asu Pavlov salivat kanthi swarane dhewe-dhewe. Conto liyane kahanan Pavlovian yaiku sinau ngrasakake kuatir:

1) Ing ngarsane lampu polisi murup ing pangilon mburi; utawa
2) Nalika sampeyan krungu swara ing kantor dokter gigi.

Sawijining pangguna porno biasane bisa ngrampungake gairah seksual marang layar, ndeleng tumindak tartamtu, utawa ngeklik saka video menyang video.

Bagean iki adhedhasar materi saka "Otak saka ndhuwur nganti ngisor"Pandhuan sumber terbuka sing diprodhuksi dening Universitas McGill ing Kanada. Sangat dianjurake yen sampeyan pengin sinau liyane.

Learning minangka proses sing nyedhiyakake informasi tetep, emosi (emosi), lan tayangan sing bisa nimbulaké prilaku kita. Learning punika aktivitas utamane otak, ing ngendi organ iki terus ngowahi struktur dhewe kanggo luwih nggambarake pengalaman sing wis ana.

Sinau uga bisa disamakan karo enkoding, langkah pertama ing proses kenangan. Asil - memori - yaiku terus-terusan kanggo data otobiografi lan pengetahuan umum.

Nanging memori ora sakabehe setya. Nalika sampeyan ndeleng obyek, kelompok neuron ing macem-macem bagian otak sampeyan proses informasi babagan wangun, werna, mambu, swara, lan liya-liyane. Otak sampeyan banjur ndudohake sambungan antarane kelompok neuron sing beda, lan hubungan kasebut minangka persepsi sampeyan saka obyek kasebut. Banjur, saben sampeyan pengin ngelingi obyek, sampeyan kudu mbangun maneh sesambetan kasebut. Proses pangolahan sing korteks ora kanggo maksud iki, Nanging, bisa ngowahi memori obyek kasebut.

Kajaba iku, ing sistem memori otak sampeyan, informasi sing diisolasi diapalake kurang efektif tinimbang karo pengetahuan sing ana. Semono uga luwih akeh asosiasi antarane informasi anyar lan prekara-prekara sing wis sampeyan ngerteni, luwih becik sampeyan bakal sinau. Contone, sampeyan bakal luwih gampang ngelingi yen balung pinggul disambungake karo balung paha, balung paha disambungake menyang balung lutut, yen sampeyan wis duwe sawetara ilmu dhasar babagan anatomi utawa ngerti lagune.

Psikolog wis nemtokake sawetara faktor sing bisa nimbulaké efektifitas fungsi memori.

1) Degree of vigilance, alertness, attentiveness, and concentration. Keprigelan asring kasebut minangka alat sing ngukir informasi ing memori. Perhatian manungsa minangka basis saka neuroplastisitas. Kekurangan perhatian bisa ngurangi kinerja memori kanthi radikal. Wektu layar akeh banget bisa ngrusak memori sing digunakake lan ngasilake gejala sing niru ADHD. Kita bisa ningkatake kapasitas memori kita kanthi gawe upaya kanggo ngulang lan nggabungake informasi. Stimulus sing sacara ora sadar ndadèkaké kaslametané fisik, kayata erotika, ora mbutuhake usaha sing sadar. Sampeyan mbutuhake gaweyan sing mesen kanggo tetep ndeleng kontrol.

2) Kapentingan, kekuatan motivasi, lan kabutuhan utawa kabutuhan. Iku luwih gampang kanggo sinau nalika subyek nggatekake kita. Mangkono, motivasi minangka faktor sing ningkatake memori. Sawetara wong enom sing ora seneng banget ing subyek sing dipeksa njupuk ing sekolah asring duwe memori fenomenal kanggo statistik babagan olahraga favorit utawa situs web.

3) Nilai kasebut (emosional) digandhengake karo materi kanggo diapresiasi, lan Swasana individu lan intensitas emosi. Kahanan emosi nalika ana prastawa bisa nyebabake kita ngelingi. Mula, yen ana prekara sing nesu banget utawa nesu, mula kita bakal ngelingake babagan kasebut. Contone, akeh wong sing ngelingi dununge nalika ngerti babagan sedane Putri Diana, utawa uga serangan 11 September 2001. Pangolahan kedadeyan ing memori sing nyebabake emosi kalebu norepinefrin / noradrenaline, sawijining neurotransmitter sing diluncurake kanthi luwih akeh nalika kita bungah utawa tegang. Kaya sing diandharake Voltaire, sing nutul jantung wis terukir ing memori.

4) Panggonan, cahya, swara, isin… Cekak, kabeh konteks ing bab pangeling ditindakake bebarengan karo informasi sing dikhafal. Sistem memori kasebut minangka kontekstual. Akibaté, nalika kita ngalami alesan ngeling-eling kasunyatan, kita bisa nemokake manawa kita sinau ing buku utawa situs web saka ngendi kita sinau. Apa ana gambar ing kaca kasebut? Apa informasi menyang ndhuwur kaca, utawa ing ngisor? Item kasebut disebut "indeks recall". Lan amarga kita tansah ngeling-eling konteks bebarengan karo informasi sing kita sinau, kanthi ngeling-eling konteks iki kita bisa kerep banget, kanthi serangkaian asosiasi, ngelingi informasi kasebut dhewe.

Lali ngijini supaya kita bisa nyingkirake akeh informasi sing kita proses saben dina nanging otak kita nemtokake ora perlu ing mangsa ngarep. Turu mbantu karo proses iki.

<< Sinau iku Kunci                                              Kondisi Seksual >>

 

Print Friendly, PDF & Email