keseimbangan lan ora seimbang

Balance & Imbalance

Awak ngupaya imbangan kanggo njaga tingkat energi lan njaga kabeh sistem operasi. Ing sajroning siji sistem, proses kasebut disebut homeostasis. Kayata wong diwasa butuh jam 6-8 turu ing wayah wengi, remaja kudu luwih, mbantu otak lan awak mulihake dhewe, nindakake perbaikan, nggabungake kenangan lan waras. Awak nyimpen tingkat gula darah, tekanan darah lan banyu ing tingkat sing konstan ing jangkoan sempit. Nalika sawetara sistem komunikasi lan ngatur antarane awake dhewe kanggo tetep imbangan lan ngganti minangka kondisi ganti, proses kasebut disebut allostasis. Iku keseimbangan sistem sing luwih dinamis, ngatur sawetara sistem sekaligus. [/ X_text] [/ x_column] [/ x_row]

Prinsip Goldilock
Apa sing kedadeyan karo banget, sethithik utawa mung tingkat dopamin sing bener.

Kita bisa nikmati 'hadiah' pangan utawa jinis. Nalika kita wis cukup kanggo nemokake kabutuhan awak, otak kita ngirim sinyal satiation nyeritakake supaya kita bisa nyegah supaya aktivitas liyane sing perlu kanggo urip saben dinten. Yen kita nglirwakake sinyal kasebut lan tetep, kita bisa nglewati awak kanthi ora seimbang. Misale, nalika kita tetep 'bingeing' ing inti utawa prilaku, mekanisme satiation bisa ditahan kanggo sementara, yaiku, ditindakake. Ing tembung liyane, otak kita bisa miwiti interpretasi bingeing minangka 'kaslametan' perlu lan bisa ngidini kita kanggo terus indulge awak sementara. Mbayangno beruang sadurunge hibernasi kanggo mangsa nalika bisa ngulu salmon 20 kanthi tanpa gerah. Utawa ngelingi musim kawin nalika musim semi nalika kewan-kewan bakal ngupayakake fertilize pirang-pirang pasangan.

Internet pornografi katon ing otak kaya musim kawin, nanging musim kawin ora tau rampung. Elingi otak primitif kita ngalami évolusi ing wektu kekurangan. Otak utamane ndeleng porno internet minangka 'rasa nyenengake', kesempatan pembuahan sing gratis, sing ndadekake kita bisa entuk nalika wis apik. Kanthi konstan bingeing, otak nerangake bonanza sing ora tau sadurunge minangka perlu kanggo urip lan bakal ngupayakake adaptasi kanthi ngoper mekanisme satiasi otak.

Perusahaan Internet nggunakake riset ilmiah paling apik sing kasedhiya kanggo nggawe produk kabiasaan sing tetep nonton. Ndeleng iki TED wicara dening Nir Eyal.

Kita manungsa waé yaiku modhèl bisnis internet miturut Sir Tim Berners Lee, bapak saka jagad raya. Nilai kanggo iklan kaya emas. Ora ana barang kaya game utawa video gratis ing internet. Saben-saben kita ngeklik 'kaya' ing media sosial utawa nonton video anyar, atusan perusahaan ngempalaken data kasebut lan mbangun profil kita. Luwih kita dadi ketagihan ing internet, luwih akeh dhuwit sing dikarepake dening para pengiklan lan daya kurang lan daya otak kita duwe kasedhiya kanggo sinau skills, nggawe dhuwit dhewe utawa mbangun karir.

Efek Mental >>

Print Friendly, PDF & Email