tresna minangka ikatan

Katresnan minangka Bonding

Pengalaman katresnan pertama biasane saka ibu lan, utawa pengasuh liyane sing ngopeni nalika isih enom banget. Para ibu ngasilake 'oxytocin' neurochemical tingkat dhuwur banget, nalika nglairake lan nyusoni. Iki mbantu ibu lan bayi dadi ikatan. Oxytocin sing diasilake ibu ing tahap wiwitan iki asale saka bagean otak liyane tinimbang sing diasilake ing paseduluran lan pertemuan seksual. Katresnan iki minangka ikatan mengko ndhukung perkembangan katresnan seksual.

Oxytocin tanggung jawab kanggo aran keamanan, keamanan lan dateng. Uga duwe fungsi liyane, sawetara sing kurang 'cuddly', kayata perasaan 'schadenfreude', utawa seneng banget amarga kegagalan wong. Umume kanthi oksitosin tingkat dhuwur, kita tuwuh subur. Iki ngidini kita nggawe reseptor saraf sing mbantu kita ikatan karo wong liya. Reseptor oksitosin sing luwih akeh duwe, liyane oksitosin sing diprodhuksi.

Bayangake gazelle sing dipisahake karo wedhus lan dadi keweden. Iki minangka daging sing gampang kanggo predator. Manungsa lumrahe uga suku. Ana nomer sing aman. Biyen, pengasingan, dibuwang saka kulawarga lan kanca, minangka salah sawijining paukuman paling ala sing bisa ditampa wong. Kurungan dhewekan padha.

Oxytocin duwe fungsi liyane. Iki mbantu nyuda tingkat neurokimia stres kortisol. Iki uga bisa nyuda hawa nafsu kanggo gula utawa zat adiktif liyane. Contone bisa nyandhet alkohol kanthi sukarela.

Akeh prilaku sing ningkatake pelepasan oksitosin ing otak kita, kayata: nongkrong karo pals; ngewangi wong liya; nglampahi wektu ing alam; nglukis utawa nggambar; nyanyi; santai karo musik sing nyenengake; ngelus kewan; nyekel tangan; ngambung; ngrangkul; lan kegiyatan seneng meditasi, yoga, utawa Pilates. Nuwuhake rasa empati, peduli, dolanan, lan apresiasi. Kita rumangsa aman karo wong sing ngerti lan dipercaya.

Nganti pira, pacaran kanthi cara lawas nggawe pasangan bisa kenal sadurunge sadurunge terjun ing hubungan seksual. Hubungan sing fokus mung kepenak kepinginan seksual, ora ngidini rasa percaya, katresnan lan ikatan sing dibutuhake.

Pasangan Ikatan Pasangan >>

Print Friendly, PDF & Email